Facebook page of SWAN Twitter page of SWAN RSS feeds

site available in english and russian

  • English
  • Russian

Nasilje prema prostitutkama

Read article in Serbian

13. decembar 2006. | 15:47 | Izvor: B92
Beograd -- U Srbiji prostitucija nije dozvoljena i predstavlja prekršaj za one koji pružaju seksualne usluge, ali ne i za klijente.

U Srbiji je prostitucija ilegalna i kažnjiva. Verovatno upravo zbog toga ne postoje ni udruženja ili sindikati prostitutki ili seksualnih radnika. Međutim, u razgovoru sa ženom koja 15 godina živi u Beogradu samo od prostitucije saznajemo da vrlo često trpe nasilje, ali nemaju mogućnosti da se zaštite.

Ona svedoči za B92 da su izložene fizičkom nasilju od klijenata, ali i od prolaznika i huligana. "Svaka je dobijala. Desilo se meni lično par puta da sam morala i novac da vratim, posle svega", kaže ona.

"Da sam dobijala batine od klijenata, da mi otme torbicu, iscepa garderobu, maltene k'o silovanje. A ne smem da prijavim, jer ako prijavim, njega nema nigde, a ja idem u zatvor. Mislim, mnogo je težak posao - dobijaš batine, a ćutiš."

Nataša Đerković, sudija za prekršaje, kaže za B92 da su neke završile tako što su ubijane kamenom. "Gađane su u glavu, pa im je glava razmrskana. Nađene su mrtve pored puta u nekom žbunu", kaže ona.

"Druge su završile zaklane u svom stanu, neke postaju invalidi, vrlo često ovde dođu okrvavljene i policija ih odvede u urgentni centar, gde kažu da im je povreda naneta od strane nepoznate muške osobe", kaže Đerkovićeva.

Ne postoje sindikati ni udruženja za prostitutke, pa ne postoje ni podaci o rizicima kojima su izložene osobe koje se bave prostitucijom. U mnogim zemljama prostitucija je dekriminalizovana, a upravo za to se zalaže i nekoliko nevladinih organizacija u Srbiji.

Source: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2006&mm=12&dd=13&nav_category=12

Partners