Facebook page of SWAN Twitter page of SWAN Instagram stream Youtube channel of Swannet RSS feeds

site available in english and russian

  • English
  • Russian

Hungarian sex workers talk to the press on December 17

17 December, 2009, Budapest --- Hungarian news agency Hirszerzo writes about Hungarian prostitution and the press-conference held in Budapest on December 17 by the Association of Hungarian Prostitutes.

* Read the article in Hungarian below. Please use the YAHOO!. Babel fish translation to get the article translated into your language.

"Kéjbódékkal" kénytelenek trükközni a szexmunkások

Hazánkban körülbelül 15 ezer szexmunkás van, akiknek 10-15 százalékát kényszerítik erőszakkal a prostitúcióra. A többség maga választotta ezt a szakmát, ezért kikérik maguknak a lesajnálást. A szabályozatlanság miatt viszont a mai napig trükkökre kényszerülnek: az új találmány, hogy telket vásárolnak az út szélén, és ott egy fabódéban kínálják szolgáltatásaikat.

"Szeretném kikérni magamnak az összes prostituált nevében kortól, bőrszíntől és nemtől függetlenül, hogy úgy ítéljenek meg minket, hogy csak sajnálatra vagyunk méltóak. Engem erre nem kényszerített senki, hat nyelven beszélek, magam választottam ezt a munkát" - fakadt ki egy szado-mazóval foglalkozó prostituált a szexmunkások világnapja alkalmából rendezett sajtótájékoztatón.

A prostituáltak szerint ugyanis a média és az utca embere is úgy állítja be őket, mintha áldozatok lennének. Pedig ők ezt határozottan visszautasítják, mint ahogy a média sokszor az élettársukat úgy mutatja be, mintha ők lennének a stricijeik. A Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesületének elnöke szerint pontos számot nem lehet mondani, de a 15 ezer szexmunkásnak a 10-15 százalékát kényszeríthetik erőszakkal erre a munkára. Földi Ágnes szerint ugyanakkor, mint minden munkakeresésnek, ennek is megvan a gazdasági kényszerűsége.

"Ez csak egy munka"

"16 évesen szültem az első lányomat, akkor döbbentem rá, hogy nem tudom eltartani. Nincs diplomám, nyelveket sem beszélek, nem vennének fel egy irodába dolgozni. Így döntöttem a prostitúció mellett, de ez az én döntésem" - mondja az egyik lány. Egy nagyon fiatal lány, aki első ránézésre a 20-at is csak mostanában tölthette be, viszont egyszerűen csak azt mondja: "én szeretem ezt csinálni".

Mint mondja, ők az átlagemberekkel szemben teljesen másnak tekintik a szexet idegenekkel. Számukra ez egy ugyanolyan munka, mint hamburgereket csomagolni, irodában egész nap a számítógép billentyűzetét nyomkodni vagy éppen takarítani. "Megszoktuk, hogy szép ruhában járunk, hogy sűrűn megyünk fodrászhoz, szoláriumba, műkörmöshöz, és nem feltétlenül nézzük az árakat" - teszi hozzá.


A piros esernyő majd megvéd (Fotó: Györffy Anna)

A lesajnálás vagy éppen a lenézés mellett azonban még egy gonddal szembe kell nézniük: bár hazánkban bizonyos keretek között legális a prostitúció, a türelmi zónák hiánya és így a büntetések miatt mégis a szabályok kijátszására kényszerülnek.

Mint ahogy néhány kiskunhalasi szexmunkás is olyan trükköt vetett be, amelyet a többiek az évszázad ötletének tartanak. Elsőként a TV2 Napló című műsora számolt be arról, hogy kiskunhalas körzetében fából összeeszkábált kéjbódéban dolgoznak a lányok saját telkükön az út mentén. Így a rendőrök és a polgármester sem tudja őket megbüntetni, hiszen magánterületen azt csinálhatnak, amit akarnak.

Nincsnenek türelmi zónák

"Ha az utcán állnánk, akkor naponta 20 ezer forintra büntetnének meg minket. A lényeg, hogy legálisan dolgozhassunk, de a türelmi zónák hiánya miatt kitaláltuk ezt" - mondta a Hírszerzőnek az egyikük. A két huszonéves lány ezért fogta magát, vettek egy-egy telket, amelyen ház is van, az út szélére pedig egy fabódét építettek.

------
Ma van szexmunkások világnapja
December 17-e a szexmukások ellen elkövetett erőszak visszaszorításának a napja. Ezen a napon ugyanis az USA-ban közös virrasztáson emlékeztek meg arról a 48 prostituáltról, akik a Green-riveri gyilkos áldozatai lettek. Szimbólumuk a piros esernyő lett. A vörös szín a szépséget, az esernyő pedig az ellenállást jelenti az ég és az emberek támadásával szemben.

----

"Nemcsak a bírság miatt éri meg, hanem a körülmények miatt is. Nem kell a mínusz 10 fokban kint állni, egy fűthető bódéban várjuk a kuncsaftokat. Ráadásul a higiéniás körülmények is jobbak: nem egy bokorban, hanem egy fürdőszobával felszerelt házban kulturáltan el lehet intézni a dolgot" - magyarázza a fiatalabbik, aki szerint az is az előnye, hogy nem bánthatják őket. "Ha bevisz az erdőbe valaki, és odakötöz vagy megver, akkor nem tehetek semmit. Csak olyannal megyek el, akivel akarok, ha az én telkemen erőszakoskodik, akkor rendőrt is hívhatok" - mondja.

Másikuk - akinek két gyermeke és családja is van - azt nem érti, hogy ez miért zavarja az embereket. Mi a jobb? - teszi fel a kérdés. - Ha jön egy gyerekbusz, és látja, hogy himbálózik a kocsi, majd kidobnak belőle valamit, esetleg az erdőben még talál is egy használt gumióvszert, vagy az, ha nem is látja? Szülőként én sem nézném jó szemmel, ha a gyermekem egy osztálykiránduláson az erdőben használt óvszert találna, pedig nekem ez a munkám.

Source: Hirszerzo, Hungary

Partners